Per categorie:  Per soort:

FAQ

Contact

VUE nu ook op Facebook

Vacatures

In het seizoen 2017-18 organiseert de Volksuniversiteit opnieuw lezingen in het Academisch Genootschap. Gratis voor vriend(inn)en van de VUE.


Klik hier(boven) voor het programmaboekje als pdf [0.75 MB]4 - De glanzende kiemcel


lezing gegeven door Paul Meeuws

Ooit, in 1943, gaf de nog net niet vergeten schrijver Simon Vestdijk een serie lezingen over poŽzie die hij bundelde onder de titel De glanzende kiemcel. Daarin formuleerde hij niet alleen een antwoord op de moeilijke vraag wat poŽzie is, maar behandelde hij ook een aantal kenmerken waaraan een goed gedicht zou moeten voldoen. Volgens Paul Meeuws, zelf dichter, is de zienswijze van Vestdijk nog steeds bruikbaar en zijn de kenmerken ook toepasbaar op de jongste poŽzie.
PoŽzie lezen vereist aandacht en concentratie. Velen brengen dat in deze jachtige tijd niet meer op. In zijn lezing zal Paul Meeuws aan de hand van Vestdijk zijn toehoorders actief betrekken in het lezen en bespreken van een klein aantal gedichten, van toen en nu, bekend en minder bekend. Alle zullen een 'glanzende kiemcel' blijken te zijn, een bouwseltje van taal waarvan vorm en inhoud even belangrijk zijn en waarvan bij herlezing de betekenis almaar toeneemt, oftewel in het hoofd van de lezer ontkiemt. Een tekstje van pakweg veertien regels met de reikwijdte van een roman'

Paul Meeuws (1947) is schrijver van fictie en nonfictie. Hij publiceerde een aantal verhalenbundels, kunstenaarsmonografieŽn en een schoolboek over kunst en cultuur. In 2017 debuteerde hij als dichter met de bundel De geluiden bij Uitgeverij Wereldbibliotheek te Amsterdam. Met deze bundel is hij genomineerd voor de Cees Buddingh'prijs voor het beste Nederlandstalige poŽziedebuut in 2017. Daarnaast werkte hij jarenlang in het voortgezet onderwijs als docent beeldende vorming en Nederlands. Na zijn pensionering is hij zich gaan toeleggen op het begeleiden van leeskringen, zowel op het gebied van proza als poŽzie.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U kunt op 3 manieren een lezing van de Volksuniversiteit Eindhoven in het Academisch Genootschap bijwonen:

1 - Als belangstellende
Zonder opgave/inschrijving vooraf en tegen betaling van Ä 7,- bij de ingang van de zaal. (Vrienden van de VUE hebben tot 19.45 uur voorang)

2 - Als 'Vriend van de VUE', doorlopend donateurschap
Door vriend van de Volksuniversiteit te worden. U betaalt jaarlijks een bijdrage van Ä 20,- en heeft de mogelijkheid om jaarlijks 6 lezingen bij te wonen.
U ontvangt een jaarkaart waarmee u toegang heeft tot de zaal.
Met de jaarkaart heeft u voorrang bij het betreden van de zaal tot 19.45 uur en krijgt u jaarlijks het programmaboekje van de Volksuniversiteit per post.
Inschrijven als 'Vriend': zie bij 'Vriend(in) worden', code: VUE010

3 - Als 'Vriend van de VUE', donateurschap voor een seizoen
Door vriend van de Volksuniversiteit te worden voor een seizoen. U betaalt een bijdrage van Ä 23,- en heeft de mogelijkheid om de 6 lezingen bij te wonen van dit seizoen.
U ontvangt een jaarkaart waarmee u toegang heeft tot de zaal.
Met de jaarkaart heeft u voorrang bij het betreden van de zaal tot 19.45 uur en krijgt u het programmaboekje van het volgend seizoen per post.
Inschrijven als 'Vriend' voor een seizoen: zie bij 'Vriend(in) worden', code: VUE015

Voor informatie over al onze lezingen verwijzen we u graag naar de website onder het kopje "Lezingen, Lezingen AG (details)" op de horizontale blauwe balk.

tijd: dinsdag 20:00-22:00 uur
startdatum:16 januari 2018
plaats:Academisch Genootschap Parklaan 93 EINDHOVEN
docent:P. Meeuws
P. Meeuws


Paul Meeuws is docent Nederlands en beeldende vorming. In beide vakken gaf hij les in het voortgezet onderwijs. Daarnaast verzorgde hij cursussen kunstgeschiedenis en -beschouwing aan volwassenen. Is daarnaast schrijver en dichter. Publiceerde proza en poëzie, een methode culturele kunstzinnige vorming voor het voortgezet onderwijs en artikelen over beeldende kunst en literatuur. Sinds enkele jaren leidt hij kleine leesgroepen, zowel voor proza als poëzie.
Sluiten
maximaal: 99 deelnemers
minimaal: 10 deelnemers
prijs: € 7,00
code: XLE121

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail:    


Wordt vriend(in), dan steunt u de Volksuniversiteit Eindhoven voor een langere periode en bent u nog voordeliger uit.