Per categorie:


  Per soort:

FAQ

Contact

VUE nu ook op Facebook

Vacatures

In het seizoen 2017-18 organiseert de Volksuniversiteit opnieuw lezingen in het Academisch Genootschap. Gratis voor vriend(inn)en van de VUE.


Klik hier(boven) voor het programmaboekje als pdf [0.75 MB]6 - Liefde, passie en kunst


lezing gegeven door Erna Charbon

Deze lezing gaat over beroemde kunstenaarsechtparen die met elkaar leefden, werkten en gedachten uitwisselden, zeer intense relaties waarbij liefde en werk met elkaar verweven zijn.
Soms diep tragisch zoals de relatie tussen Rodin en Camille Claudel, soms een zo'n diepe verbondenheid dat de partners een eenheid werden.
Welke ideeën en patronen speelden een rol in de combinatie van kunst en leven voor elk paar, welke afhankelijkheden ontwikkelden zich tussen de partners en welke invloed had dat op hun artistieke productie?
“Ik kan zonder de hemel leven'..jou kan ik echter niet vergeten” schreef Hans Arp nadat hij vertwijfeld achterbleef na de dood van zijn vrouw Sophie in 1943.
De positie van de vrouwelijke kunstenaar was in het begin van de 20e eeuw niet gelijk aan die van haar partner. Delaunay, Kahlo, Claudel en vele anderen leefden in de schaduw van hun partners en kregen pas op een later tijdstip de erkenning die zij verdienden.
De vele werken die deze lezing de revue passeren geven tevens een kunsthistorisch beeld van de eerste helft van de 20e eeuw.
Erna Charbon-van Heck is al heel wat jaren bezig met kunst.
Zij studeerde in de jaren tachtig kunstgeschiedenis in Utrecht.
Als kunsthistorica/docent kunstgeschiedenis is zij gespecialiseerd in het ontwikkelen en geven van cursussen, lezingen, museumexcursies en rondleidingen. Tijdens haar studie in Utrecht specialiseerde zij zich in de Symboliek van de 17de eeuw, maar in de loop der jaren heeft zij zich tevens verdiept in diverse andere kunsthistorische periodes en onderwerpen. Sinds 2003 werkt zij in het van Abbemuseum als rondleidster/ cicerone.
"Ik ben van mening dat kunst helpt om de wereld een beetje mooier en verrassender te maken en mijn liefde voor de kunst breng ik graag -vakkundig en enthousiast- over op anderen"!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U kunt op 3 manieren een lezing van de Volksuniversiteit Eindhoven in het Academisch Genootschap bijwonen:

1 - Als belangstellende
Zonder opgave/inschrijving vooraf en tegen betaling van € 7,- bij de ingang van de zaal. (Vrienden van de VUE hebben tot 19.45 uur voorang)

2 - Als 'Vriend van de VUE', doorlopend donateurschap
Door vriend van de Volksuniversiteit te worden. U betaalt jaarlijks een bijdrage van € 20,- en heeft de mogelijkheid om jaarlijks 6 lezingen bij te wonen.
U ontvangt een jaarkaart waarmee u toegang heeft tot de zaal.
Met de jaarkaart heeft u voorrang bij het betreden van de zaal tot 19.45 uur en krijgt u jaarlijks het programmaboekje van de Volksuniversiteit per post.
Inschrijven als 'Vriend': zie bij 'Vriend(in) worden', code: VUE010

3 - Als 'Vriend van de VUE', donateurschap voor een seizoen
Door vriend van de Volksuniversiteit te worden voor een seizoen. U betaalt een bijdrage van € 23,- en heeft de mogelijkheid om de 6 lezingen bij te wonen van dit seizoen.
U ontvangt een jaarkaart waarmee u toegang heeft tot de zaal.
Met de jaarkaart heeft u voorrang bij het betreden van de zaal tot 19.45 uur en krijgt u het programmaboekje van het volgend seizoen per post.
Inschrijven als 'Vriend' voor een seizoen: zie bij 'Vriend(in) worden', code: VUE015

Voor informatie over al onze lezingen verwijzen we u graag naar de website onder het kopje "Lezingen, Lezingen AG (details)" op de horizontale blauwe balk.


tijd: dinsdag 20:00-22:00 uur
startdatum:13 maart 2018
plaats:Academisch Genootschap Parklaan 93 EINDHOVEN
docent: E. Charbon - van Heck
maximaal: 99 deelnemers
minimaal: 10 deelnemers
prijs: € 7,00
code: XLE125

Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail:    

Wordt vriend(in), dan steunt u de Volksuniversiteit Eindhoven voor een langere periode en bent u nog voordeliger uit.