Per categorie:


  Per soort:

FAQ

Contact

VUE nu ook op Facebook

Vacatures

In het seizoen 2017-18 organiseert de Volksuniversiteit opnieuw lezingen in het Academisch Genootschap. Gratis voor vriend(inn)en van de VUE.


Klik hier(boven) voor het programmaboekje als pdf [0.75 MB]Kalligrafie, kennismakingscursus


Een korte kennismakingscursus met algemene uitleg over traditionele en moderne kalligrafie.

Het woord kalligrafie is afkomstig van de Griekse woorden kallos (schoon) en grafos (schrijven).

Er worden verschillende kalligrafie materialen en voorbeeldalfabetten besproken als ook de historische ontwikkeling van het schrift. Tijdens de lessen zal er ook praktisch gewerkt worden, zoals basisoefeningen met een brede pen, sierrandjes maken en papier bewerken.

De hiervoor benodigde materialen brengt de docente ieder les mee.

Deze cursus is wekelijks. Cursusdata: 07-05-2018, 14-05-2018, 28-05-2018

Mocht u nog meer willen leren, dan kunt u zich hierna inschrijven voor de cursus Kalligrafie, die in september 2018 start.

Materiaalkosten: 15,00 voor drie lessen, contant te betalen in de eerste les aan de docent.
Docent: Mevr. S. Knoops
Inlichtingen: sjan.knoops@hetnet.nl, htttp://knoopskalligrafie.wordpress.com

tijd: maandag 19:30-21:30 uur
periode:7 mei t/m 4 juni 2018 - 3 lessen
plaats:Buurtcentrum De Ronde Tongelresestraat 146 EINDHOVEN
docent:A.H.L. Knoops
A.H.L. Knoops

Opleiding: diploma Kalligrafie en de Akte MO-schrijven. Daarnaast volgde zij jaarlijks diverse stages bij Scriptores en op Knuston Hall in Engeland - en volgt deze nog steeds. Werkt ook op freelance basis voor diverse gemeenten, instanties en particulieren. De opdrachten betreffen vaak oorkondes, diploma's en teksten (ook in boeken) die bij diverse gelegenheden worden aangeboden. Vanaf 1997 geeft zij kalligrafieles, voor beginners en gevorderden bij RICK (voorheen Kunstcollege) in Weert. Exposities van eigen werk: Stadhuis Weert - Bibliocenter - en met een groep cursisten bij RICK.
Over haar fascinatie: iets kan je raken, het raakt je of het raakt je niet! En dit raakt mij, van kinds af aan ben ik eigenlijk al bezig met schrijven, altijd bezig met pen en papier, letters op de lege randen van kranten en in schriftjes schrijven. Onze ouders kregen bij hun huwelijk in 1953 een gekalligrafeerde tekst van een tante aangeboden. Mijn moeder heeft dit stukje altijd goed bewaard en als kind heb ik het ontelbare malen in mijn handen gehad en dacht kon ik het ook maar zo! Het is heerlijk om mooie dingen te maken, met daarbij als leidraad: volg je hart, het is de beste garantie voor fraai werk.
Over haar lesgeven: Kalligrafie is de kunst van het schoonschrijven en vergt veel concentratie, geduld en toewijding. Met vallen en opstaan, steeds weer opnieuw beginnen om tot mooie letters te komen. Schrijven werkt echter ook heel ontspannend. Het is iedere keer weer een uitdaging om cursisten mooi te leren schrijven. Zij krijgen meer oog voor detail, schoonheid en compositie. Het is ook belangrijk om momenten van rust voor jezelf te creëren in de hectiek van deze tijd. Kalligrafie draagt hier zeker aan bij. Lesgeven is ook een passie. Mensen te mogen begeleiden en stimuleren om tot mooie werkjes te komen waar ze zelf trots op zijn. Dat geeft veel voldoening.
Over haar aanpak: In de beginnerscursus volgt een eerste kennismaking met kalligrafie, met onder andere het Gotische schrift. In de vervolgcursussen wordt dieper ingegaan op de lesstof en deze wordt uitgebreid met onder andere Unciaalschrift en Italic. Stapsgewijs worden diverse lettertypes behandeld en aangeleerd. Een praktijkgerichte opzet van de cursus, met meer dan alleen mooie letters!
Sluiten
extra info: Onze werkwijze: Zie Help & FAQ of 'veelgestelde vragen'


maximaal: 12 deelnemers
minimaal: 8 deelnemers
prijs: € 45,00
code: CRE210  
aanmeldformulier / registration form
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail:    
Klik hierboven voor uitvergrotingen

van de Cursus Kalligrafie