Per categorie:  Per soort:

FAQ

Contact

VUE nu ook op Facebook

Vacatures

In het seizoen 2017-18 organiseert de Volksuniversiteit opnieuw lezingen in het Academisch Genootschap. Gratis voor vriend(inn)en van de VUE.


Klik hier(boven) voor het programmaboekje als pdf [0.75 MB]Deshima brengt Japanners naar Nederland


Deshima brengt Japanners naar Nederland, op zoek naar LIEFDE

In 1600 kwam het schip LIEFDE vanuit Rotterdam per ongeluk in Japan terecht, het begin van een 250 jaar exclusieve relatie Nederland Japan.

Op het kunstmatige eiland Deshima in de baai van Nagasaki, mochten alleen VOC mannen verblijven zonder bijbel, munitie en vrouwen. Het was een uitje om beroemd geworden hofreizen naar de Shogun uit te voeren!

Na eenzame (door Nederland bijna vergeten....) jaren in de Franse tijd leed Opperhoofd Doeff schipbreuk op weg naar Nederland, werd gered, maar al zijn dagboeken en verzamelingen w.o. een uniek Japans-Nederlands woordenboek waren verdwenen. In Nederland heeft hij uit het hoofd een aantal dingen herschreven.

Koning Willem II laat per speciaal oorlogsschip via Deshima, een beroemd geworden brief met adviezen bezorgen aan de Keizer van Japan.

Dankzij Amerikaanse militaire druk moet Japan zich uiteindelijk openstellen voor buitenlandse handel, het eerste moderne oorlogsschip komt uit Nederland. Binnen 50 jaar zou een moderne Japanse vloot een Russische vloot verslaan, er ging een schok door o.m. de blanke koloniale wereld. AziŽ zal ontwaken, zo werd voorspeld....

Om hun eigen Japanse (VOC Deshima) geschiedenis te bestuderen, leren sommige Japanners nog steeds Nederlands.

In Japan is LIEFDE en Deshima een beroemd verhaal, velen komen hiervoor naar Nederland, naar o.m. het Siebold Huis in Leiden en gaan in Rotterdam op zoek naar LIEFDE...

tijd: woensdag 09:30-11:00 uur
periode:31 januari t/m 7 februari 2018 - 2 lessen
plaats:Buurtcentrum De Ronde Tongelresestraat 146 EINDHOVEN
docent:A. Engelfriet
A. Engelfriet

Aad Engelfriet
Geldroppenaar, webmaster van een van de grootste Nederlandstalige geschiedenis websites met soms 200.000 unieke bezoekers per maand, stadsgids voor ca 20 steden, cultureel-historisch reisleider voor landen als China, Tibet, Mongolië, Oezbekistan, maar begeleidt ook veel reizen naar zijn favoriete vakantieland Groot-Brittannië, o.m. Koning Arthur reizen en reizen naar Schotland.
Sluiten
extra info: Onze werkwijze: Zie Help & FAQ of 'veelgestelde vragen'

maximaal: 30 deelnemers
minimaal: 8 deelnemers
prijs: € 16,00
code: KCU185  
aanmeldformulier / registration form
  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail: