Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: EHV-KCUPOE

Leesgroep poëzie

Leesgroep poëzie
Cursuscode: EHV-KCUPOE

Op belangrijke momenten van ons leven, zoals geboorte, huwelijk en dood, grijpen we vaak naar een gedicht. Blijkbaar vinden we daarin de juiste woorden. Toch vinden veel mensen gedichten lezen moeilijk. Hoe komt dat? Waarom worden er meer gedichten geschreven dan gelezen? Wat ís poëzie eigenlijk? Waarin verschilt een gedicht van proza?

In zeven bijeenkomsten van anderhalf uur wordt naar een antwoord op deze vragen gezocht door met elkaar gedichten te lezen en te becommentariëren. Daarbij komen allerlei aspecten aan bod, technische zoals dichtvorm, rijm, metrum en ritme, maar ook inhoudelijke aan de hand van de 'grote' thema's als liefde, natuur, dood en religie. De keuze van de gedichten is daarop afgestemd. Bij buitenlandse poëzie wordt gebruik gemaakt van een goede, geautoriseerde vertaling. Hoewel de nadruk komt te liggen op de naoorlogse poëzie, zal het oude, klassieke vers niet worden geschuwd.

Praten over poëzie beperkt zich niet tot de gelezen tekst, al blijft het zorgvuldig lezen en interpreteren ervan het  uitgangspunt. In de besprekingen komen niet alleen de andere kunsten aan bod, zoals beeldende kunst en muziek, maar ook levensbeschouwelijke vragen en filosofie. Een pleidooi voor langzaam en geduldig lezen in een jachtige tijd.

Docent: Dhr. P. Meeuws
Het e-mailadres van de docent vindt u bij de docentinformatie onderaan deze pagina.
Website: www.paulmeeuws.nl

Woensdag 6 oktober 2021
7 lessen van 1,5 uur , elke 4 weken aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 112,00
Dhr. P. (Paul) Meeuws

Een snelhechter met notitiebladen strekt tot aanbeveling. Evt. kopieerkosten.

19:30 - 21:00
Locatie: VU Eindhoven (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Aanmelden wachtlijst >
P. (Paul) Meeuws
P. (Paul) Meeuws
Paul Meeuws (1947) is schrijver van fictie en non-fictie. Hij publiceerde een aantal verhalenbundels, kunstenaarsmonografieën en een schoolboek over kunst en cultuur. In 2017 debuteerde hij als dichter met de bundel De geluiden bij Uitgeverij Wereldbibliotheek te Amsterdam. Met deze bundel is hij genomineerd voor de 'Cees Buddingh' prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut in 2017. Daarnaast werkte hij jarenlang in het voortgezet onderwijs als docent beeldende vorming en Nederlands. Na zijn pensionering is hij zich gaan toeleggen op het begeleiden van leeskringen, zowel op het gebied van proza als poëzie.
Voor vragen aan de docent, mail naar: meeuws23@gmail.com