Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: EHV-CRESTE2

Sterrenkunde en ruimtevaart

Sterrenkunde en ruimtevaart
Cursuscode: EHV-CRESTE2

Sterrenkunde is misschien wel de oudste wetenschap. Tot aan het begin van het ruimtevaarttijdperk konden we alleen vanaf de Aarde onze kennis van het buitenaardse opdoen. Dankzij kunstmanen is een enorme toename van de kennis van ons heelal aan de gang. Dank zij kunstmanen hebben we betere weersvoorspellingen, wordt onze planeet op allerlei manieren bewaakt en rijden we gestuurd door navigatiesatellieten.

Maak kennis met het “leven” van de sterren. Wat zijn supernova’s, zwarte gaten en exoplaneten? Hoe worden ze ontdekt? En maak een start om de weg aan de sterrenhemel te leren, inclusief kunstmanen, planeten en misschien zelfs kometen.  

Er is geen voorkennis nodig, wel nieuwgierigheid en, als u daar zin in hebt, een geleide kennismaking met de sterrenhemel in het veld en een bezoek aan de Eindhovense sterrenwacht. Deze staan los van de lessen.

Indien u interesse heeft:  
1. Bezoek aan Eindhovense sterrenwacht
2. Sterrenkijkavond in het veld
Beide niet verplicht en op avonden na afloop cursus.

Docent: Bram Dorreman
Zijn mailadres vindt u bij de docentinformatie onderaan deze pagina.

Dinsdag 26 januari 2021
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 144,00 plus € 5,00 materiaalkosten te betalen tijdens de eerste les.
Dhr. B. (Bram) Dorreman
19:30 - 21:30
Locatie: van Maerlantlyceum (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Inschrijving geopend >
B. (Bram) Dorreman
B. (Bram) Dorreman
Sinds mijn 10de ben ik geïnteresseerd in sterrenkunde. Vanaf mijn 18de mocht ik mij aansluiten bij Volkssterrenwacht "Simon Stevin" in Oudenbosch. Daarna werd ik lid van verschillende sterrenkundige verenigingen en/of sterrenwachten. Omdat daar vraag naar was, werd ik in 1965 kunstmaanwaarnemer, met officiële registratie in 1966. Sinds die tijd neem ik deel aan diverse waarnemingsnetwerken. Vanaf mijn pensionering in 2004 is er meer tijd om mij verder in de sterrenkunde te verdiepen. Met veel plezier heb ik inmiddels zo'n tiental cursussen gegeven om mijn kennis van de sterrenkunde over te brengen op de geïnteresseerde leek. Ik geniet al 65 jaren van de sterrenhemel en ken die op mijn duimpje. Voor vragen aan de docent, mail naar: bram.dorreman@skynet.be