Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: EHV-KCUKUN1

Rond 1900: beeldende kunst najaar 2021

Rond 1900: beeldende kunst najaar 2021
Cursuscode: EHV-KCUKUN1

Rond 1900, beeldende kunst uit de periode 1870-1930

De periode vanaf het einde van de 19e eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog is een interessant tijdvak: de kunst maakt zich los van de traditie en ontwikkelt zich tot avant-garde. Er ontwikkelen verschillende lijnen: van nadruk op een geestelijke inhoud, uitlopend in abstractie, tot het uitgangspunt van de visuele waarneming; van het belang van persoonlijke ervaring en expressie, tot het zoeken naar universele artistieke waarden.

De volgende onderwerpen komen aan bod: vrouwelijke surrealisten: Remedios Varo, Leonora Carrington, Kati Horna. Daarnaast worden de volgende tentoonstellingen besproken: Godinnen van de Art Nouveau (Allard Pierson Museum), Belgische meesters (Singer), John Heartfield (Fundatie), Frida Kahlo en Diego Rivera (Drents Museum, Cobra Museum Amstelveen) (zie voor de tentoonstellingsdata de websites van de musea, programma onder voorbehoud).

Deze cursus is inclusief een consumptie (koffie/thee) per les.

Docent: Carla van Bree
Haar website: www.kunst-oog.nl
Haar mailadres staat onderaan deze pagina bij de docenteninformatie.

Dinsdag 5 oktober 2021
10 lessen van 2 uur aanvangstijd 14:15 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 179,00 plus € 13,00 materiaalkosten te betalen tijdens de eerste les.
Mw. C. (Carla) van Bree
14:15 - 16:15
Locatie: leslokaal VU Eindhoven (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Inschrijving geopend >
C. (Carla) van Bree
C. (Carla) van Bree
Kunst is een eigenaardig ding. Je kunt het niet eten, het geeft geen warmte. Toch is er blijkbaar een noodzaak om het te maken, te bekijken en te begrijpen. Wat mij aantrekt in kunst is de schoonheid, maar ook het verhaal erachter, en het altijd ongrijpbare wat niet uit te leggen is. Door te verwoorden, ideeën en informatie uit te wisselen met anderen hoop ik daar iets dichter bij te komen. Zelf ben ik geen kunstenaar, al heb ik het ooit wel geprobeerd, dus het blijft spannend en uitdagend. Van jongs af aan heb ik belangstelling gehad voor kunst. Aanvankelijk vooral om het zelf te maken. Daarom volgde ik na de middelbare school de opleiding van docent tekenen aan de kunstacademie van Tilburg. Voor de klas heb ik maar kort gestaan. Ik besloot verder te gaan studeren aan de universiteit van Utrecht, waar ik de studie kunstgeschiedenis afrondde. Ondertussen gaf ik al een paar cursussen en daar trof ik een publiek dat zeer geïnteresseerd was. In de loop van de jaren breidden die cursussen zich steeds meer uit. Inmiddels geef ik les in Eindhoven, Den Bosch, de regio Tilburg en Nijmegen. Ook geef ik rondleidingen in het Tilburgse museum voor hedendaagse kunst, De Pont. Wat me aantrekt in het lesgeven aan de Volksuniversiteit is het publiek dat graag iets wil weten en de vrijheid die ik heb in het samenstellen van mijn programma. Daarin komen de cursisten en ik elkaar overigens al jaren tegen, want in Eindhoven bestaat inmiddels een vaste groep trouwe bezoekers.
Voor vragen aan de docent, mail naar: carlavanbree@home.nl