Een leven lang leren

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: VUE500

Follies, buitenissige bouwwerken

Follies, buitenissige bouwwerken
Cursuscode: VUE500

Voor een lezing is het niet mogelijk u aan te melden via deze website: u kunt uzelf melden op de betreffende datum bij het Academisch Genootschap.

lezing door Rita van den Boogaart, voor meer informatie over deze spreker, zie onderaan

Het uit het Engels afkomstige woord folly betekent letterlijk dwaasheid. In de architectuur is het een term voor vreemde, buitenissige, bizarre bouwwerken die meer voor het plezier dan voor het nut zijn gemaakt. We kunnen dan bijvoorbeeld denken aan siertempeltjes, aan zelfgebouwde grotten, aan uitkijktorens, nepruïnes en Chinese paviljoentjes. Ze versierden al in de 18e eeuw prachtige Engelse landschapstuinen als een soort decorstukken, een speeltuin voor de landeigenaar, maar worden ook nu nog gebouwd, zelfs in Nederland.
Daarnaast zijn er buiten deze tuinmode zelfbouwfollies te vinden, fantastische of naïeve architectuur, dikwijls door amateurs met excentrieke ideeën gemaakt, maar soms ook door kunstenaars. In deze lezing komt naast een inleiding over het begrip folly een groot aantal ‘grapjes’ in de bouwkunst aan de orde.

Vrijdag 15 februari 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 8,00
Mw. R. (Rita) van den Boogaart
20:00 - 22:00
Locatie: Academisch Genootschap (klik hier voor de adres gegevens)
R. (Rita) van den Boogaart
R. (Rita) van den Boogaart
Rita van den Boogaart is kunsthistoricus en heeft meer dan dertig jaar les gegeven, waarvan het grootste deel aan volwassenen voor Volksuniversiteiten. Sinds 2000 is zij met vroeg pensioen om samen met haar man meer te kunnen reizen en (naast het geven van lezingen) boeken en artikelen te schrijven over follies en andere curiositeiten in Engeland en elders, vooral voor de Folly Fellowship, die onlangs hun vierde Journal publiceerde over follies op het Europese vasteland (zie www.follies.org.uk).