Grenzeloos leren

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KCO070

Rond 1900: beeldende kunst en architectuur

Rond 1900: beeldende kunst en architectuur
Cursuscode: KCO070

Rond 1900: beeldende kunst en architectuur uit de periode 1860-1930
De periode van het fin-de-siècle en het vroege modernisme is bijzonder boeiend: de traditionele kunst werd gewaardeerd bij het grote publiek, maar de avant-garde roerde zich. We behandelen de volgende onderwerpen: magisch realist Carel Willink, de film L’Inhumaine (1925), Pablo Picasso (klassieke en surrealistische periode, grafiek).
Ook is er aandacht voor tentoonstellingen: de zomertentoonstellingen Odilon Redon (Kröller-Müller), Paula Modersohn-Becker (Rijksmuseum Twenthe), Art Nouveau in Nederland (Gemeentemuseum Den Haag), de najaarstentoonstellingen Ossip Zadkine (Beelden aan Zee), Gauguin en Laval (Van Goghmuseum).

Docent: Carla van Bree
Inlichtingen:carlavanbree@home.nl  www.kunst-oog.nl

Dinsdag 18 september 2018
10 lessen van 2 uur aanvangstijd 14:15 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 128,00
Mw. C. (Carla) van Bree

Lesmateriaal € 13,- (niet verplicht) te voldoen in de eerste les aan de docent.

14:15 - 16:15
Locatie: Gemeenschapshuis de Ronde (klik hier voor de adres gegevens)
C. (Carla) van Bree
C. (Carla) van Bree
Kunst is een eigenaardig ding. Je kunt het niet eten, het geeft geen warmte. Toch is er blijkbaar een noodzaak om het te maken, te bekijken en te begrijpen. Wat mij aantrekt in kunst is de schoonheid, maar ook het verhaal erachter, en het altijd ongrijpbare wat niet uit te leggen is. Door te verwoorden, ideeën en informatie uit te wisselen met anderen hoop ik daar iets dichter bij te komen. Zelf ben ik geen kunstenaar, al heb ik het ooit wel geprobeerd, dus het blijft spannend en uitdagend. Van jongs af aan heb ik belangstelling gehad voor kunst. Aanvankelijk vooral om het zelf te maken. Daarom volgde ik na de middelbare school de opleiding van docent tekenen aan de kunstacademie van Tilburg. Voor de klas heb ik maar kort gestaan. Ik besloot verder te gaan studeren aan de universiteit van Utrecht, waar ik de studie kunstgeschiedenis afrondde. Ondertussen gaf ik al een paar cursussen en daar trof ik een publiek dat zeer geïnteresseerd was. In de loop van de jaren breidden die cursussen zich steeds meer uit. Inmiddels geef ik les in Eindhoven, Den Bosch, de regio Tilburg en Nijmegen. Ook geef ik rondleidingen in het Tilburgse museum voor hedendaagse kunst, De Pont. Wat me aantrekt in het lesgeven aan de Volksuniversiteit is het publiek dat graag iets wil weten en de vrijheid die ik heb in het samenstellen van mijn programma. Daarin komen de cursisten en ik elkaar overigens al jaren tegen, want in Eindhoven bestaat inmiddels een vaste groep trouwe bezoekers.