Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: EHV-KCUTRvj

Klassieke muziek in Rusland na 1917

Klassieke muziek in Rusland na 1917
Cursuscode: EHV-KCUTRvj

In Tsaristisch Rusland was de muziekcultuur slechts beperkt ontwikkeld. Vervolgens hebben de Eerste Wereldoorlog, waarin Rusland de ene na de andere nederlaag te verduren kreeg, en de Oktoberrevolutie het muziekleven helemáál ontwricht. Na de Revolutie in 1917 hield het Sovjet-regime haar kunstenaars onder de duim; officieel goedgekeurde muziek (vanzelfsprekend ontdaan van "burgerlijke decadentie") moest volgens de socialistische leer vooral de volksmassa's verheffen.
Tijdens de Stalin-terreur werden veel kunstenaars, waaronder vele componisten en musici de artistieke vrijheid ontnomen, en ze werden onderworpen aan het willekeurige angstregime; zo konden gevierde componisten (dwz; die voor propaganda-doeleinden konden worden gebruikt) zomaar van het ene op het andere moment tot vijand van de staat verklaard worden, met alle rampzalige gevolgen van dien.
Vele kunstenaars zagen zich dan ook gedwongen hun heil in het buitenland te gaan zoeken, waarna ze in hun vaderland verguisd, gedemoniseerd, of zelfs helemaal doodgezwegen werden. Ondanks alle tegenwerkingen van, en zeker niet dankzij het Sovjet-regime hebben vele componisten met hun schitterende muziek tóch wereldfaam vergaard.

Vrijdag 10 februari 2023
9 lessen van 1,5 uur , elke 2 weken aanvangstijd 9:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 89,00
Dhr. C.T.H. (Coen) Jansen
9:30 - 11:00
Locatie: VU regio Eindhoven (nr. 19a) (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Inschrijving geopend >
C.T.H. (Coen) Jansen
C.T.H. (Coen) Jansen
Na het behalen van de diploma's Docerend en Uitvoerend Musicus aan het Utrechts Conservatorium heb ik vele jaren aan diverse muziekinstellingen lesgegeven en als freelancer bij vele symfonie/opera/ballet/musical-orkesten in binnen en buitenland geremplaceerd. Sedert enkele jaren geef ik lezingen over en verzorg ik, met erg veel plezier, muziekcursussen waarbij klassieke muziek in de meest brede zin van het woord behandeld wordt. Deze interessante bijeenkomsten zijn bedoeld voor elke klassieke muziekliefhebber, ongeacht de leeftijd, die meer van klassieke muziek te weten wil komen. Wánt; wanneer u de achtergronden van de prachtige muziek, de componisten, de periode waarin ze gecomponeerd is én hun verbanden beter begrijpt, kunt u er actiever naar luisteren en er dan tot op zéér hoge leeftijd volop van genieten. Uiteraard zal er veel bekende en minder bekende muziek beluisterd gaan worden, want daar gaat het toch allemaal om. Dus, als u meer te weten wilt komen over klassieke muziek, even wilt ontsnappen aan de drukte van alle dag én nieuwe luisterervaringen wilt opdoen, dan kan ik u deze informele bijeenkomsten van harte aanbevelen! Voor vragen aan de docent, mail naar: coenraet@live.nl