Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: EHV-PERGSvj

Nederland in de West vanaf 1590

Nederland in de West vanaf 1590
Cursuscode: EHV-PERGSvj

Wat weten wij van 'onze' rol in de geschiedenis van het Atlantische Westen? Dit jaar wordt aandacht besteed aan het feit dat 400 jaar geleden de West-Indische Compagnie (WIC) werd opgericht. Deze compagnie hield zich naast eerst kaapvaart, bezig met handel in slaafgemaakten uit Afrika. Een deel van hen kwam terecht op de Nederlandse Antillen en op de 'Wilde Kust', op plantages in Suriname.

Vanaf 22 april 2021 kun je online in archiefstukken over de slavernij zoeken plus het Nationaal Archief zal eind dit jaar een tentoonstelling over Curaçao houden. In het Rijksmuseum is tot 29 augustus een tentoonstelling over Slavernij te bezoeken (link: https://www.rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/slavernij) Dit thema is dus actueel.

In vijf lessen gaan we die historie doorlopen: van de WIC als hoofdrolspeler, al rond 1675 gedegradeerd tot kleine Atlantische mogendheid, tot haar ondergang in 1792. Wat betekende het 'nieuwe' leven voor de slaafgemaakten en accepteerden ze dat zomaar? De gebieden van de WIC, door de Nederlandse staat overgenomen, werden na de Franse Tijd kolonies.

In 1814 werd de slavenhandel verboden en pas in 1863 werd de slavernij afgeschaft. In Suriname ging men toen nieuwe arbeidskrachten 'contractkoelies' uit Azië werven om de plantage-economie draaiende te houden. Zo ontstond er een heel diverse maatschappij. Uiteindelijk zorgde W.O. II voor verdere veranderingen en in 1975 kreeg Suriname haar onafhankelijkheid; de Antillen kozen voor een andere constructie.

Deze cursus is inclusief een consumptie (koffie/thee) per les.

Heeft u vragen voor de docent? Mail naar: info@vu-eindhoven.nl , wij sturen de mail door.

Dinsdag 25 januari 2022
5 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 10:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 49,00
Mw. P.A.M. (Nell) van Vught
10:30 - 12:00
Locatie: leslokaal VU Eindhoven (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Inschrijving geopend >
P.A.M. (Nell) van Vught
P.A.M. (Nell) van Vught
Al jong was ik geïnteresseerd in geschiedenis en ben dat uiteindelijk in Nijmegen gaan studeren. Deze kennis heb ik gedeeld in de bovenbouw havo/vwo waarvan zo'n dertig jaar in het Volwassenenonderwijs. Na mijn pensionering ben ik bij '55 Plus Educatief' diverse cursussen gaan geven, die allemaal doorliepen tot in onze tijd.
In dit rare coronajaar (2020-2021) heb ik nog de geschiedenis van twee sterke mogendheden besproken, nl. de VS vanaf hun ontstaan tot Trump en China vanaf 1839 (de Ongelijke Verdragen) tot Xi Jinping nu.
Het is leuk om kennis te delen met anderen, zodat je beter het heden kunt begrijpen en snappen hoe alles zo gegroeid is. Ieder jaar heb ik geprobeerd een nieuw onderwerp aan te dragen en uit te diepen. Bij de bespreking ervan wordt de actualiteit van dat onderwerp niet vergeten.
Heeft u vragen voor de docent? Mail naar: info@vu-eindhoven.nl , wij sturen de mail dan door aan de docent.