Een leven lang leren

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: VUE200

Een wetenschap van de mens?

Een wetenschap van de mens?
Cursuscode: VUE200

Voor een lezing is het niet mogelijk u aan te melden via deze website: u kunt uzelf melden op de betreffende datum bij het Academisch Genootschap.

Lezing door Jan Klaasen, voor meer informatie over deze spreker, zie onderaan

Europa heeft het beste en het slechtste in de wereldgeschiedenis voortgebracht: een schitterende cultuur, een rijke geschiedenis, prachtige cultuurlandschappen, maar ook twee wereldoorlogen. Na de Renaissance en Verlichting werd midden 19de eeuw de natuurwetenschap effectief en verdrong geloof en religie. Hierdoor staan, o.a. in verband met de vraag naar oorsprong en bestemming van de mens, twee dogma 's tegenover elkaar. 
Enerzijds het dogma van de ervaring: wetenschap zonder waarheid, anderzijds het dogma van de openbaring: waarheid zonder wetenschap. Waarheden uit het vóór-natuurwetenschappelijk tijdperk bevredigen niet meer en de natuurwetenschap kan ze niet bieden.
Het dilemma leidde tot een kloof tussen religieus en seculier, traditie en moderniteit en heeft de relatie mens en natuur verstoord. In de lezing wordt in enkele trekken de geschiedenis hiervan in ontwikkelingsperspectief geschetst.

Dinsdag 23 oktober 2018
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 8,00
Dhr. J.A.C.M. (Jan) Klaasen
20:00 - 22:00
Locatie: Academisch Genootschap (klik hier voor de adres gegevens)
J.A.C.M. (Jan) Klaasen
J.A.C.M. (Jan) Klaasen
Na zijn studie theologie, filosofie, pedagogie en geschiedenis was Jan Klaasen in genoemde vakken leraar in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Hij schreef o.a. Europeanen in crisis, over historische menskunde, Onderwijs en de kunst van het lesgeven en Zinloos geweld en onderwijs, een pleidooi voor meer ademruimte.