Bestellijst

Geen bestellingen

Talen

Talen

Please note: The minimum language level required to follow these language courses is Dutch at B2 level.

Volksuniversiteit Eindhoven biedt dit seizoen weer meer dan 15 verschillende taalcursussen aan. Maak in de lijst hieronder een keuze uit uw favoriete taalcursus.

Klikken op "Lees meer" geeft het volledige aanbod aan cursussen!

Test uw taalniveau

Het start- of instroomniveau is van belang, neemt u bij twijfel daarover contact op met de docent of, indien deze niet vermeld staat bij de cursus, met de administratie van Volksuniversiteit Eindhoven op info@vu-eindhoven.nl

Arabisch leren is niet makkelijk maar iedereen kan het leren.

Het mysterie van deze taal met een andere stijl en waarbij u een ander systeem van leren moet hanteren, is uiterst boeiend. Dat vraagt van u, naast het loslaten van de gebruikelijke wijze waarop u normaal een vreemde taal leert, vooral een open instelling en doorzettingsvermogen. U zult zien dat Arabisch leren niet gemakkelijk is, maar des te groter zal de beloning zijn wanneer u volhoudt.


Lees meer

De belangstelling voor de Chinese taal neemt enorm toe en steeds meer Nederlanders willen Chinees leren. Volksuniversiteit Eindhoven biedt een basiscursus Mandarijn Chinees aan met volop online materiaal ter ondersteuning (verschillende interactieve oefeningen en taalspelletjes). De cursus is vooral gericht op communicatieve vaardigheden: vragen stellen en beantwoorden, luisteren en verstaan, spreken en van gedachten wisselen.

Lees meer

LET OP! Voor de cursussen Duits op niveau 1 en 2 is het van belang dat u de Nederlandse taal goed begrijpt omdat de grammatica in het Nederlands wordt uitgelegd. Dit geldt vooral voor de cursussen Duits niveau 1 en Duits niveau 2, en in iets mindere mate voor de cursussen op de hogere niveaus.
Taalbeheersing kan worden verdeeld in de basisvaardigheden lezen, schrijven, luisteren en spreken. In de cursussen Duits van alle niveaus wordt aan al deze vier vaardigheden aandacht besteed. Daarbij geldt dat je in geen enkele taal uit de voeten kunt zonder zowel woordenschat als grammatica.

Lees meer

De cursussen Engels niveau 1, 2, 3 en 4 staan in het teken van het basiskennis van Engels. In de lessen wordt o.a. gewerkt aan woordenschat, grammatica en uitspraak. Verder komen de 4 vaardigheden voor een taal aan bod nl. lezen, luisteren, spreken en schrijven.

De cursussen zijn bedoeld voor mensen met geen tot weinig kennis van het Engels, maar ook voor mensen die wel een bepaalde basiskennis hebben die weer opgehaald moet worden.

Lees meer

Voor de 1e niveaus wordt via de lesmethode voor volwassenen "C'est bien ça" gewerkt aan de taalvaardigheden: spreken, luisteren, lezen en schrijven van de Franse taal. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van andere educatieve bronnen zoals chansons en aangepast lesmateriaal. Dit wordt uitgebreid bij de hogere niveaus en de conversatiecursussen. 

 

Lees meer

De taalcursus (nieuw-)Grieks is bedoeld voor iedereen die kennis wil maken met de Griekse taal. Dat wil zeggen: vakantiegangers, taalliefhebbers, mensen met een Griekse partner of mensen met een woning in Griekenland. Samen gaan we de rijke Griekse taal en cultuur ontdekken!

Lees meer

In de taalcursus Hongaars wordt de basiskennis van de woordenschat en grammatica opgebouwd, zodat wij eenvoudige gesprekken kunnen voeren. Het lesprogramma is heel praktisch, met veel speelse spreek- en luisteroefeningen. In het 2e niveau wordt dit verder uitgebouwd richting conversatie in een hoger niveau.
Tijdens de lessen maakt u ook kennis met de Hongaarse cultuur, maatschappij en geschiedenis. 

Lees meer

Bij de taalcursus Italiaans bij de Volksuniversiteit Eindhoven leert u bij niveau 1 een aardig woordje Italiaans.
Niveau 2 geeft meer uitdaging rond de moeilijkere aspecten van deze taal.
Bij niveau 3 is de basis bekend en leert u de taal steeds beter beheersen richting conversatie.

Lees meer

Japan is een interessant land dat gemengd is met oude- en nieuwe cultuur.

Zoals de rijke cultuur, is de Japanse taal een fascinerende taal om te leren. De taal heeft een heel andere zinsbouw en schriften dan de Europese talen. In deze cursus leren wij op communicatieve manier uit de tekstboeken  “Marugoto”.

Lees meer

Geschiedenis van Hangul, het Koreaanse schrift

In tegenstelling tot andere schriften is het Koreaanse schrift niet zomaar op natuurlijke wijze ontstaan. Tot en met de 15e eeuw werd door de bevolking uit de hogere klassen het Chinese schrift gebruikt om Koreaanse teksten op te schrijven. Omdat de Koreaanse en Chinese talen en het grote aantal Chinese tekens  fundamenteel verschillend waren was het analfabetisme groot en kon alleen de bovenlaag van de bevolking lezen en schrijven.
Om dit analfabetisme tegen te gaan creëerde en kondigde de vierde koning van de Joseondynastie, Sejong de Grote, persoonlijk Hangul af in 1443, zodat een groter deel van de bevolking zou kunnen leren lezen en schrijven. Dit schrift werd gepubliceerd in 1446.
Ondertussen is het schrift al honderden jaren in gebruik en Koreanen zijn dan ook erg trots op het Hangul. Het woord ‘Hangul’ betekent ‘Groots Koreaans schrift‘. In Zuid-Korea wordt ieder jaar op 9 oktober daarom ‘Hangul-dag(한글날)’ gevierd. 

Lees meer
Binnenkort: Nederlands met gebaren
Nederlands met gebaren 1 x op Di. 06-12-2022 09:30 - 11:30

Gaat u op vakantie naar een Portugeestalig land of wilt u daar gaan wonen, volg dan een cursus Portugees. U zult merken dat u makkelijker contact legt met de bevolking en dat uw verblijf veel aangenamer zal zijn. Tijdens de cursussen wordt niet alleen aandacht gegeven aan de taal maar ook aan de cultuur, omgangsvormen etc. 
Portugees wordt gesproken in veel landen in de wereld. In de cursussen wordt de Europese variant aangeboden. U zult zien dat u zich hiermee in veel landen verstaanbaar kunt maken. Indien wenselijk kunnen verschillen aangestipt worden tijdens de cursus.

Lees meer

In de taalcursus Russisch maken we bij niveau 1 een begin met het leren spreken, verstaan en lezen van de Russische taal. Stap voor stap beginnen we met het cyrillische alfabet, de grammatica, eenvoudige dialogen en conversatiethema's. Er wordt veel aandacht besteed aan luister- en spreekvaardigheid, alsook aan het beheersen van de basisgrammatica. Deze kennis wordt uitgebouwd in de volgende niveaus Russisch.

Lees meer
Binnenkort: Russisch
Russisch A2 (deel 2) - overdag 11 x op Di. 17-01-2023 12:15 - 13:45

Spaans is op het Chinees na de meest gesproken taal ter wereld. De taal wordt niet alleen in Spanje gesproken maar ook in bijna heel Zuid- en Midden-Amerika. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan landen zoals Mexico en Colombia. Door Spaans te leren kunt u zich dus redden in heel veel verschillende landen! 

Lees meer

Het Tsjechisch is geen gemakkelijke taal. Voor veel mensen met een Tsjechische partner of een vakantiewoning in Tsjechië is het leren van de taal wel een heel erg leuke uitdaging. Ook voor zakelijke contacten en voor vakanties is een (basis)kennis van het Tsjechisch een heel goede entree. 

Lees meer

Het Turks behoort niet tot de Indo-Europese talen, maar tot de Turkse taalfamilie. Het is een op zichzelf staande taal en is volstrekt anders dan het Nederlands. Het vergt doorzettingsvermogen om je deze taal eigen te maken. Bij niveau 1 wordt inzicht verkregen in de structuur van deze taal. De nadruk ligt op het behandelen van de grammaticale kennis en hoe deze toe te passen. In hogere niveaus wordt de kennis van het Turks steeds verder uitgebreid.

Lees meer
Binnenkort: Turks
Turks niveau 3 12 x op Do. 12-01-2023 18:30 - 19:45

Zweden is een prachtig land dat als bestemming zowel populair is bij toeristen als bij zakenlieden. De Zweedse taal is een taal die gebruik maakt van zogenaamde toonaccenten, waardoor het belangrijk is dat u de juiste uitspraak hanteert. In de taalcursus Zweeds leert u op eenvoudige wijze hoe u zich in praktische situaties verstaanbaar kunt maken in het Zweeds.

Lees meer
Binnenkort: Zweeds
Zweeds niveau 3 26 x op Di. 20-09-2022 17:30 - 18:30
Zweeds niveau 2 26 x op Di. 20-09-2022 18:45 - 20:15
Zweeds niveau 1 26 x op Di. 20-09-2022 20:20 - 21:50